De Koers van Jorik van der Hoek: “Gamification kan voor het wielrennen van grote waarde zijn.”

02 september
Beeld: TOURLAB

Tourlab vraagt bekende en onbekende Utrechters over hun verhaal bij de koers. Hoe zouden zij het wielrennen verbeteren? Vandaag: Jorik van der Hoek.

Wie ben je en wat doe je?

Jorik van der Hoek, 27 jaar oud en werkzaam als online specialist bij een communicatiebureau in Utrecht.

Wat heb je met wielrennen in het algemeen en met de Tour in het bijzonder?

Ik heb stiekem niet zoveel met de Tour - als ik jaarlijks één of twee fragmenten ervan op tv voorbij zie komen, is dat veel. Zelf ben ik wel sinds een paar jaar bezig met amateurwielrennen. Ik probeer in het seizoen tenminste één keer per week een tocht te maken, vaak ook samen met vrienden die ook fietsen. In stapjes probeer ik het steeds serieuzer aan te pakken, waarvan de aanschaf en het gebruik van klikpedalen sinds vorig jaar een goed voorbeeld zijn.

Van welke innovaties maak je gebruik als je zelf aan het sporten/wielrennen bent? Denk aan apps, technologie (zowel digitaal als analoog), enz.

Eerder nam ik altijd mijn smartphone mee tijdens het fietsen. Deze koppelde ik dan aan mijn smartwatch (de Pebble) om zo onderweg statistieken als snelheid en afstand bij te kunnen houden. Recent heb ik echter de TomTom Multi-Sport gekocht; een sporthorloge die ook los van de smartphone werkt. Vooral bij het hardlopen is dat prettig, maar ook op de fiets (in een speciale houder) heeft het zeker meerwaarde.

Wat voegen deze innovaties toe aan jouw sportbeleving?

Ik vind het prettig om mijn sportieve inspanningen meetbaar te maken. Het is in dat opzicht voor mij een grote stap vooruit om dat niet meer met een stopwatch en een Excelsheet (naderhand) te doen, maar real-time, op een gebruiksvriendelijke, digitale wijze. Daarnaast ben ik sowieso redelijk gek op gadgets, wat voor mij een extra dimensie aan het sporten toevoegt. Een leuk voorbeeld daarin is ook de app Zombies, Run!: een soort gamification van je sportbezigheden.

Welke frustraties brengen deze innovaties met zich mee?

Het is soms nogal een gedoe voordat je daadwerkelijk van start kunt. Zoeken naar de juiste sportarmband om je smartphone in mee te nemen, kijken of je sporthorloge genoeg is opgeladen, oordopjes voor muziek uit de knoop halen, et cetera. Soms is het prettiger om gewoon op de fiets te kunnen springen en te kunnen gáán. De aanschaf van dat stand-alone sporthorloge is daarin wel een mooie stap geweest.

Welke innovaties uit andere sporten zou je graag in het wielrennen terugzien?

Het eerder genoemde gamification is denk ik nog steeds een grotendeels onontgonnen gebied. Strava (waarin je het kunt opnemen tegen records van andere sporters op bepaalde parcours) is daarin al een mooie stap.

Wat is jouw idee om het wielrennen te verbeteren? Denk aan de sport zelf, aan jezelf als amateurwielrenner of aan jouw beleving als fan voor tv of live bij de koers.

Als ik naar het amateurwielrennen kijk, denk ik dat er nog zeker mogelijkheden liggen in de verbetering van de navigatiemogelijkheden. Persoonlijk verdwaal ik met enige regelmaat, en moet je dan toch even je smartphone erbij pakken om een kaartje op te zoeken. Ik zou het schitterend vinden als ik via mijn horloge feedback zou krijgen in de vorm van trillen (of wellicht een audiosignaal) om me op een vooraf ingestelde route te houden. Twee keer trillen, eerste bocht naar links, zoiets.

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli