De Koers van Martijn Piggen: “Statistieken maken de sport meetbaar.”

03 september
Beeld: TOURLAB

Tourlab vraagt bekende en onbekende Utrechters over hun verhaal bij de koers. Hoe zouden zij het wielrennen verbeteren? Vandaag: Martijn Piggen.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Martijn Piggen, 28 jaar, en ik werk bij de Belastingdienst. Ik heb ‘communicatie en beïnvloeding’ gestudeerd en in mijn vrije tijd houd ik van sporten, lezen, schrijven, puzzelen en dingen met vrienden doen.

Wat heb je met wielrennen in het algemeen en met de Tour in het bijzonder?

In 1996 startte de Tour in Den Bosch en kwamen de renners ook door mijn dorp, Udenhout. We kregen toen vrij van school om aan de kant te staan kijken. Ik wist niet echt wat er gaande was, maar ik schreeuwde gewoon ‘Indurain! Indurain!’ mee. Ik weet nog dat de reclamekaravaan indruk maakte, met allemaal gratis dingen.

Sindsdien volg ik de Tour, al is het niet bepaald hardcore. Ik schakel doorgaans aan de het einde van de etappe eens in en de eerste vlakke etappes interesseren me ook niet zo. Ik houd het nieuws en de uitslagen verder wel in de gaten, en ‘s avonds Mart Smeets hoort er voor mij ook bij.

Anderhalf jaar geleden kocht ik ook maar eens een racefiets. Het is een oude – een Panasonic DX-5000 uit 1989 – maar het rijdt heerlijk. Daarop rijd ik dan in de warmere maanden graag een stukje met vrienden, of maak in m’n eentje een langer tochtje. Ik heb de fiets afgelopen zomer meegenomen op vakantie in Frankrijk en dat was mooi fietsen – zij het flink aanpoten, omdat ik vergeleken met nieuwere fietsen wat lage versnellingen mis voor heuvels en bergen. Volgens Strava ging ik op een gegeven moment met 67km/h bergaf en daarvan bedacht ik me later dat dat moment - volledig gefocust op een stuiterend fietsje uit 1989 van een Franse heuvel af - mijn meest intense moment van 2014 was.

Van welke innovaties maak je gebruik als je zelf aan het sporten/wielrennen bent? Denk aan apps, technologie (zowel digitaal als analoog), enz.

Ik ben erg gehecht aan GPS-tracking. Voor het hardlopen gebruik ik Zombies, Run!, en bij het fietsen zet ik Strava aan.

Wat voegen deze innovaties toe aan jouw sportbeleving?

Het maakt het sporten meetbaar, waardoor je makkelijk een database aanlegt en prestaties kunt vergelijken. Dat geldt dan vooral voor het hardlopen, waar ik vaak hetzelfde rondje loopt. Bij het fietsen vind ik het vooral leuk om (terug) te zien waar ik ben geweest. En de segment-functie van Strava is top. Het is erg leuk om een stukje flink aan te zetten en dan te zien waar je terecht bent gekomen op de ranglijst.

Welke frustraties brengen deze innovaties met zich mee?

Ik vind de statistieken zo leuk dat het mijn plezier een beetje bederft als het even niet werkt. Tijdens een fietstocht baal ik altijd wel even als blijkt dat Strava een stuk niet geregistreerd heeft. Bij het hardlopen ben ik zelfs een keer terug naar huis gegaan toen bleek dat mijn GPS geen locatie kon krijgen.

Welke innovaties uit andere sporten zou je graag in het wielrennen terugzien?

Technologisch zal er niet zo veel meer te winnen zijn, maar iemand begon laatst over innovaties bij de beeldregistratie. Bijvoorbeeld het weergeven van getrapte wattages, of G-krachten en remmomenten in een afdaling. Het laten zien van de vorm van een renner – prestaties in eerdere koersen van het seizoen – is ook zoiets.

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli