De Koers van Steven Kamminga: “Het mooie aan wielrennen is juist dat het niet al te innovatief is.”

04 september
Beeld: TOURLAB

Tourlab vraagt bekende en onbekende Utrechters over hun verhaal bij de koers. Hoe zouden zij het wielrennen verbeteren? Vandaag: Steven Kamminga.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Steven, 29 jaar oud, en in het dagelijks leven content manager bij een telecombedrijf. Ook wel ‘webredacteur’ genoemd in de volksmond.

Wat heb je met wielrennen in het algemeen en met de Tour in het bijzonder?

Ik volg geen wielrennen, ik volg de Tour de France. Als sportliefhebber én Francofiel is de Tour voor mij de ideale samensmelting van twee grote liefdes. Het is schitterend om te zien hoe topatleten op een ‘simpel’ fietsje een berg op knallen, door weer en wind.

Van welke innovaties maak je gebruik als je zelf aan het sporten/wielrennen bent? Denk aan apps, technologie (zowel digitaal als analoog), enz.

In het dagelijks leven houd ik mijn doen en laten bij met een ‘smart wearable’, oftewel een armband die mijn stappen bijhoud en mijn slaapritme meet. Daarnaast, als ik sport, gebruik ik mijn smartphone met sport apps, van Endomondo en Runkeeper tot Strava en Nike+. Daarnaast heb ik enkele voedsel-apps geprobeerd, die je voedselinname proberen bij te houden.

Wat voegen deze innovaties toe aan jouw sportbeleving?

Aangezien ik vaak sport aan de hand van intervalschema’s, zijn hardloop apps ideaal. Ik programmeer de ‘run’ van die dag erin, en krijg precies te horen wanneer ik moet versnellen of vertragen. Daarnaast helpt mijn smart wearable me bewust te worden van mijn gebrek aan beweging. Ik heb een zittend beroep, en de smart wearable drukt je wel met de neus op de feiten: 10.000 stappen per dag is het minimum, en dat haal ik niet.

Welke frustraties brengen deze innovaties met zich mee?

Tja, de bekende frustraties natuurlijk, niet anders dan die ‘gewoon’ sporten met zich meebrengt. Het net niet halen van je doel, zoals je 10.000 stappen, een gemiddelde van 28 km/h op de fiets of de laatste interval van 10 minuten uitlopen.

Welke innovaties uit andere sporten zou je graag in het wielrennen terugzien?

Het voetbal in Nederland is relatief innovatief vind ik, door de overdaad aan statistieken die over je uitgestort wordt. Als televisiekijker lijkt het me heerlijk om een actueel beeld van het peloton te krijgen op mijn tablet, met alle bijbehorende statistieken.

Als je wel eens naar wielrennen op televisie kijkt, wat kan het wielrennen dan leren van de verslaglegging van andere sporten, zoals voetbal, rugby, hockey, enz?

Ik vind wielrennen juist mooi, omdat het niet al te innovatief is. De Tour de France draait niet alleen om de wielrenners, maar ook de diverse prachtige kanten van Frankrijk die in het zonnetje gezet worden met prachtig camerawerk. Maar een drone boven het peloton zou schitterende beelden op kunnen leveren!

Wat is jouw idee om het wielrennen te verbeteren? Denk aan de sport zelf, aan jezelf als amateurwielrenner of aan jouw beleving als fan voor tv of live bij de koers.

Amateurwielrennen in Nederland explodeert op het moment. Je kunt nauwelijks meer rustig door de provincie Utrecht fietsen zonder voorbij gesjeesd te worden door een peloton. Dat is gevaarlijk en levert het wielrennen een slechte naam op. Terwijl het ook zo mooi kan zijn, iedere koekenbakker kan op een oude racefiets stappen en gaan koersen. Dat romantische beeld zouden we beter naar voren mogen brengen, om meer sympathie te kweken voor onze passie.

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli