Ervaar de Koers van de Toekomst

02 juli

Live verslaglegging van een koersetappe gecombineerd met live beelden uit de koers, bijvoorbeeld via uw tablet. Dat is de koers van de toekomst. Diverse bedrijven in de regio Utrecht hebben de handen ineen geslagen om te laten zien dat deze wielerdroom werkelijkheid kan worden tegen lage kosten, slim ondernemerschap en met bestaande technieken.

U ziet de vertrouwde beelden vanaf de motor of uit de helikopter, gecombineerd met de beelden uit de koers zelf, vanuit het perspectief van uw favoriete wielrenner. Daarnaast ziet u data zoals hartslag, snelheid en positie van de renner. De beleving van de wielerfan van een etappekoers wordt hierdoor veel intenser en completer. Deze techniek biedt bovendien talloze nieuwe mogelijkheden naar nieuwe verdien- en businessmodellen waar de wielersport naar op zoek is.

Hoe dat er dan uit gaat zien? Maarten Fekkers van Nspyre had de primeur tijdens het laatste Café du Tour op 3 juli 2015, een dag voor de Grand Départ. Ervaar de Koers van de Toekomst zelf in de compilatie van één minuut hieronder:

Voorzichtige stap vernieuwing Koers

Deze nieuwe manier van koersbeleving van het wielrennen geeft een doorkijk naar de toekomst van het wielrennen. Al jaren is de verslaglegging hetzelfde. De jonge generatie sportliefhebbers wil meer dan alleen de bekende beelden van een koers. Deze pilot laat zien dat er vele mogelijkheden zijn. De initiatiefnemers zijn van mening dat deze techniek sterk bijdraagt aan de beleving van de wielerfans.

De pilot is een initiatief van diverse bedrijven en organisaties; de Jaarbeurs, Zepcam, Nspyre, de Kamer van Koophandel, Economic Board Utrecht en Dutchview. De pilot is onderdeel van www.tourlab.nl. Het Tourlabprogramma dat een jaar geleden is gestart, heeft verschillende nieuwe fietsinnovaties tot stand gebracht. Op deze manier benut Utrecht de Tour de France voor innovatieve oplossingen die goed zijn voor Utrecht en voor de toekomst van de wielersport.

Innovatief experiment NOS

De NOS start tijdens het Grand Départ ook met een innovatief experiment om de Tour op een andere manier in beeld te brengen. Iedereen met een IPhone die morgen Utrecht bezoekt kan via een app een livestream starten en op die manier bijdragen aan de verslaglegging. Zo is het feest van de Tour de France ook door de ogen van het publiek te zien. Meer lezen en weten hoe je kan bijdragen? Lees het artikel op de site van de NOS.

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli