Springlab pakt fietsfrustraties aan

11 november
Beeld: Ramon Mosterd

Volgend jaar start de Tour de France in Utrecht! Het moment dat de hele wereld naar Utrecht kijkt. Utrecht is dan even fietsstad van de wereld. Maar zijn we dit ook echt?

Van de vier grote steden in Nederland wordt er in Utrecht de meeste meters afgelegd met de Fiets. 36% van de ritten worden met de fiets gedaan. En dat is te merken ook! Vraag menig inwoner van Utrecht wat hem opvalt aan het fietsen door Utrecht, de meeste zullen zeggen, de drukte! Dit zal in de toekomst nog verder stijgen doordat autorijden teruggedrongen wordt in de binnenstad, fietsen goedkoper en sneller is dan de auto en mensen gezonder gaan leven.

De drukte en de frustraties die dat met zich meebrengt werd gisteren al pijnlijk duidelijk toen de politie in Utrecht mensen gingen bekeuren die door rood fietsten op een kruispunt waar de stoplichten niet goed staan afgesteld. Dit leverde ellenlange rijen op van fietsers die pijn deden aan de ogen. Verschillende media besteden er al aandacht aan waaronder Duic, NOS op 3 en de Telegraaf. Bekijk hier het artikel op DUIC.

De fietser krijgt de schuld en dat is dubieus. Vooral omdat Marco te Brömmelstroet, verbonden aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam al heeft aangetoond met zijn recente onderzoek dat 87% van de fietsers in Amsterdam zich aan de regels houdt. Als ze dit niet doen komt dat vooral omdat de situatie niet berekend is op de grote drukte of niet goed ingericht is voor fietsers. Lees daar hier meer over.

De drukte op de fietspaden levert vervelende situaties op. Helemaal als volgend jaar de Tour de France start in Utrecht, dan wordt het helemaal druk! Terwijl dat het moment is om je visitekaartje af te geven als fietsstad van de wereld. Utrecht moet bekend staan als de stad waar je plezierig doorheen fietst ongeacht hoe druk het is. Als je dat voor elkaar hebt, dan ben je een echt voorbeeld en kan je andere grote steden iets leren over het inrichten van de stad voor fietsers.

The Happy Biking Project

Omdat iedereen in Utrecht van fietsen houdt willen wij met Springlab graag fietsen door Utrecht leuker maken. Daarom zijn we The Happy Biking Project gestart in samenwerking met Het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen en Tourlab een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Economic Board Utrecht. Middels innovatie, ondernemerschap en de koppeling met de Tour de France gaan we een oplossing ontwikkelen die happy biking door Utrecht mogelijk maakt.

Fietsfrustraties

Het project is twee weken geleden gestart met het analyseren van fietsfrustraties in Utrecht. Daar kwam al naar voren dat fietsers gefrustreerd raken als ze niet door kunnen fietsen. Oorzaken zijn verschillend. Stoplichten die lang op rood staan, fietsers die andere fietsers inhalen en daardoor een gevaar zijn voor tegenliggers, fietsers die naast elkaar fietsen waardoor je niet kan inhalen, fietsers die plotseling afslaan, fietsers die niet opletten, etc.

GoPro op je fiets

Om nog beter te onderzoeken wanneer deze frustraties ontstaan bij mensen willen we graag videobeelden maken van fietsen door Utrecht tijdens de spitsuren. Dit gaan we doen middels GoPro camera’s die perfect de fietsbeleving kunnen vastleggen. Aan de hand van de beelden kunnen we beter analyseren waar het misgaat en waar de oplossing zich op moet richten. Heb jij een GoPro of een andere camera en fiets je de komende week door Utrecht dan kan je ons hiermee helpen. Plak de camera op je stuur en maak beelden van je fietstocht. Stuur je beelden op naar info@springlab.nl. Zo help jij ook mee om fietsen door Utrecht leuker te maken!

Op de hoogte blijven

Middels dit blog houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen van het project. We zullen ook nog open brainstorms organiseren waar iedereen met interesse in dit onderwerp kan meedenken. Hiervoor kan je je het beste aanmelden voor onze nieuwsbrief, daarmee laten we weten wanneer er een sessie is. Uiteraard nodigen we je uit om jouw ideeën achterlaten in de comments onder dit artikel.

Door: Jan-Paul de Beer

jp@springlab.nl
@springlabnl

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli

Kijk mee

The Happy Biking Project: Utrecht binnenstad

Hoe kunnen we fietsen in Utrecht leuker maken? Fietsen is in Utrecht is zo populair dat dit tegenwoordig ook de nodige frustraties oplevert. En dat vinden wij van http://www.springlab.nl zonde! Stem daarom op jouw fietsfrustratie op http://www.happybiking.nl en wij zorgen ervoor dat fietsen in Utrecht leuker wordt! 13 november