The Happy Biking Brainstorm

29 januari

Afgelopen week was het tijd voor de volgende stap: The Happy Biking Brainstorm.

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met The Happy Biking Project. Zo hebben we 1500 stemmen verzameld van de Utrechtse fietsers om erachter te komen wat de grootste fietsfrustraties in Utrecht zijn. Ook hebben we via TOURLAB.nl ideeën verzameld om de frustraties op te lossen. Afgelopen week was het tijd voor de volgende stap: The Happy Biking Brainstorm.

Brainstorm bij Movares

Op woensdag 21 januari hebben we onze eerste brainstorm gehad op het kantoor van Movares (https://movares.nl/). Dit was een besloten brainstorm voor genodigden. Verschillende creatievelingen werden uitgenodigd om onze drie ontwerpuitdagingen aan te gaan.

Om deze groep op te warmen werd ze eerst gevraagd alle grenzen en limieten los te laten en na te denken hoe de fietsstad Utrecht er over 50 uit zal komen te zien. Dit bracht al vele creatieve ideeën op gang, waaronder muzikale fietspaden en LED-gestuurde omleidingen. Daarna was het tijd om de ideeën te kaderen en in het heden toepasbaar te maken. Hier kwamen verschillende ideeën uit, zoals de Fruitmachine Verkeerslicht. Een verkeerslicht waarbij je elke keer aan een hendel kunt trekken. Krijg je drie keer groen? Dan mag je doorfietsen.

We hebben combinaties gemaakt van de ideeën en op het Stadsgesprek Fiets van de gemeente Utrecht getest wat de fietsers van Utrecht van de ideeën vonden.

Stadsgesprek Utrecht

Maandag 26 januari was het stadsgesprek Utrecht. Dat het onderwerp fietsen leeft in Utrecht werd duidelijk met 200 aanwezigen. De aanwezigen kregen de kans om in kleine groepjes te brainstormen over verschillende fietsonderwerpen. De samenvatting van de avond staat binnenkort op de website van de gemeente Utrecht.

Met een like en dislike actie hebben wij geprobeerd onze drie ideeën te testen. Dit zijn onze ideeën en de resultaten.

Muzikaal fietspad

Binnen de muziek is het vaak zo dat het ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ principe telt. Bij fietsers is dat niet zo. Combineer muziek met fietsen en maak zo de fietsdrukte weer leuk. Fiets over de ‘snaren’ van de gitaar heen om geluid te maken. Meer mensen betekent meer geluid. Dit idee kreeg meer dislikes dan likes.

Omlijnen

Het meest vervelende van de omleidingen is dat fietsers niet weten waar ze aan toe zijn. Hoe kunnen we dit beter maken? Simpel! Door omlijnen is er communicatie op de weg. Alle informatie die je nodig hebt, zoals hoeveel meter de omleiding nog duurt, staat op de weg geschreven. ‘De omlijn die tegen je praat’. Dit idee kreeg enkel likes van de bezoekers.

De Groene Golf

Het idee van een Groene Golf werd veel genoemd in de brainstorm van het stadsgesprek. Maar hoe geef je fietsers, zonder kilometerteller, aan dat ze sneller of langzamer moeten fietsen om mee te kunnen in de Groene Golf? Door een Groene Trui te beamen op de weg uiteraard. Net als bij de Tour volg je de snelheid van de Groene Trui. Dit idee werd het meest geliked door de bezoekers van het Stadsgesprek.

Like jij deze ideeën ook?

Of heb je een idee om ze beter te maken? Laat dan jouw suggesties achter in de comments. Met drie creatieve teams gaan we de drie concepten uitwerken in februari. Vanaf maart gaan we ze uitproberen in de stad!

Aan het einde van de avond hebben wij wethouder Lot van Hooijdonk ook een dikke like gegeven, omdat zij ons initiatief steunt.

Door: Springlab

jolien@springlab.nl
@@happybikingnl

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli