Happy Biking Project

Van fietsfrustratie naar flow

Half november is het Utrechtse Springlab begonnen met The Happy Biking Project. Een project dat erop gericht is om het fietsen in Utrecht leuker te maken. Van de vier grote steden in Nederland, worden er in Utrecht de meeste meters met de fiets afgelegd en dat brengt vaak vele frustraties met zich mee.

Stoplichten grootste frustratie van Utrecht

Springlab heeft onderzoek gedaan naar de grootste fietsfrustraties en hier kwamen er vijf uit. Mensen konden vervolgens stemmen op hun grootste frustratie via happybiking.nl.

Maar liefst 1500 mensen hebben hun stem uitgebracht en met 33% van de stemmen is het duidelijk dat de stoplichten in Utrecht voor de meeste frustraties zorgen. Hierbij kwam naar voren dat fietsers vinden dat er te veel stoplichten zijn, dat ze er te lang voor moeten wachten en dat de stoplichten slecht afgesteld zijn.

Uit de vele reacties die binnen kwamen, bleek dat fietsdrukte en bouwputten ook veel frustraties opleveren. Daarom heeft Springlab besloten om drie ontwerp uitdagingen samen te stellen die aangepakt gaan worden.

De drie uitdagingen zijn; Hoe kunnen we de doorstroom bij stoplichten leuker maken voor fietsers? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat fietsdrukte meer plezier oplevert? Hoe kunnen we fietsomleidingen leuker maken?

Deze frustraties kan Springlab niet alleen oplossen. Gelukkig hebben ze een geschikte partner gevonden; de gemeente Utrecht. De gemeente denkt en werkt actief mee aan het vinden van geschikte locaties en het uitproberen van oplossingen.

Wat is jouw oplossing voor deze fietsfrustraties?

Ook jouw creatieve geest is nodig! Heb jij een goed idee om de doorstroom bij de stoplichten, het fietsen in de grote menigtes en de vele bouwputten rondom Utrecht leuker te maken? Deel je idee dan hieronder door op één van de uitdagingen te klikken. Grote kans dat je jouw idee straks terug ziet in de stad!

Jan-Paul de Beer

Contactpersoon:
Jan-Paul de Beer

Neem contact op met Jan-Paul de Beer.

Telefoonnummer
+31 6 11350423

Infographic onderzoek

Ook de gemeente werkt er hard aan om het fietsen in Utrecht leuker te maken. Op 26 januari kun je meepraten tijdens het stadsgesprek Utrecht fietst! Je kunt je hiervoor vanaf 17 december aanmelden via http://www.utrecht.nl/fiets. Springlab is daar ook aanwezig om de Happy Biking ideeën te testen en verder uit te denken met de aanwezigen.

Klik op één van onderstaande uitdagingen om je idee in te dienen!

Uitdaging 1: Stoplichten

Stoplichten zijn en blijven een grote frustratie voor fietsers. Niks lekkerders dan in een flow door Utrecht fietsen. Maar waarom staan er zoveel stoplichten op routes door de stad heen? Waarom staan stoplichten onderling slecht afgesteld en moet ik bij elk stoplicht weer stoppen? En die wachttijd, kan dat niet korter? En waarom mogen voetgangers wel al oversteken en sta ik als fietser nog steeds stil? Hoe kunnen we de doorstroom bij stoplichten leuker maker voor fietsers?

Uitdaging 2: Fietsdrukte

In Utrecht worden 36% van de ritten per fiets gemaakt. Steeds meer mensen ontdekken wat voor een fijne fietsstad Utrecht is. Maar meer mensen, betekent drukke fietspadden. En drukte maakt het lastiger je eigen tempo te rijden, levert onveilige situaties op en ook gezellig kletsend naast elkaar rijden, lukt niet altijd. Bredere fietspaden is de ultieme oplossing, maar in een compacte stad is dat niet altijd mogelijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat fietsdrukte meer plezier oplevert?

Uitdaging 3: Fietsomleidingen

Er wordt hard gewerkt om Utrecht nog mooier te maken. Maar in de tussentijd kampen we met verbouwingen, omleidingen en afzettingen. Het lijkt er wel eens op dat je elke week weer een net iets andere route rondom het station moet nemen. En ook op de Uithof kunnen fietsers tijdens de bouw van de tramlijn van een flink aantal fietspaden geen gebruik meer maken. Dat roept frustraties op. Natuurlijk is het soms noodzakelijk om fietsers om te leiden, maar er moeten toch zeker oplossingen te bedenken zijn, die het misschien zelfs leuk maken om een keer een andere route te nemen. Hoe kunnen we fietsomleidingen leuker maken?

De TOURLAB-alliantie van Happy Biking Project